25. November 2019

Reedel, 22. novembril lõppes kolmas Digiriigi häkaton, mis tõi majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel kokku 12 meeskonda Eesti tehnoloogiaettevõtetest, kes püüdsid 48 tunni jooksul luua toimiva teenuse või IT-lahenduse, mis aitaks lahendada erinevaid avaliku sektori valdkondi puudutavaid kitsaskohti.

CGI Eestit esindasid häkatonil Liina Tamm, Karl Tõnissoo, Marten Siiber, Jaagup Kuhi, Vladyslav Borodin, Laura Kõrsmaa, Kreet Solnask ja Piret Treiberg, kes töötasid 48 tunni jooksul välja Statistikaameti küsitlusjuhtidele planeerimise vahendi, mis võimaldaks leida igale küsitlejale küsitluspiirkond vastavalt valimipunktide asukohale. Lahendus aitab optimeerida küsitlejate tööd ja selle abil saab prognoosida läbitavat vahemaad.

„Minu jaoks oli see üritus päris korralik väljakutse,“ tõdes CGI-s alles neli kuud töötanud Liina Tamm, kes CGI Eesti lahenduse publiku ja žürii ees ka ette kandis. „Ma ei ole sellises arendusprotsessis saanud varem osaleda ja ühtlasi oli tegemist minu esimese häkatoniga. Kuid lõpptulemusena saime valmis päris korraliku asja!“

Liina sõnul oli väga tore näha, kuidas arendajad omavahel koostööd tegid ning imetlusväärne oli nende võime püsida terve öö ja päev üleval: „Seega suur kummardus meie poistele! Kindlasti ei saa mainimata jätta meie ärijuhte Kreeta ja Piretit, kes olid igal hetkel nõu ja jõuga abiks. See tunne, et sul on tõesti olemas meeskond, kes tahab liikuda sama eesmärgi poole, on väga-väga hea! Ja eriti vahva oli see, et ka kontoris elati meile kaasa.“

Liina ütleb, et sellistel üritustel on omavahelisel suhtlusel äärmiselt suur roll ja korralik kommunikatsioon on kõige alus, sest võimaldab segadust vältida. Ühtlasi teeb ta ettepaneku, et järgmisel korral tuleks defineerida kõikide osapoolte ootused kommunikatsioonile ja leida parim viis suhtluse korraldamiseks.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) IKT asekantsler Siim Sikkuti sõnul on MKM-i seisukohast kõige olulisem häkatoniga riigiametnikke ja IT-spetsialiste lähendada.

“Häkatoniga saab kiirelt tulla mugavustsoonist välja. Mõned riigiametnikud pole kunagi IT-inseneri või kasutajakogemuse disaineriga kokku puutunud – nii on väga keeruline koostada riigihanget ja tellida arendust, mis päriselt kasutaja vajadustele vastaks ja digiriiki edasi viiks. Samuti pole erasektoril pahatihti head arusaama riigi probleemidest ja mõtteviisist,“ märkis Sikkut.

Tallinnas Telliskivi loomelinnakus 20.-22. novembrini toimunud üritus on sarjas kolmas ja omavahel võistlesid 12 meeskonda erinevatest Eesti tehnoloogiaettevõtetest: Cyberland OÜ, Solita + Microsoft, Mooncascade OÜ, Küberväejuhatus, Nortal, Proekspert, Singleton powered by Civitta, CGI Eesti AS ja General Resources OÜ.

Digiriigi häkatoni korraldab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium koostöös Garage48-ga.

Digiriigi häkatoni esitlused on järelvaadatavad Garage48 Facebooki lehelt: https://www.facebook.com/Garage48/videos/2546329085435273/

Foto autor: Tiit Tamme