Catlyn Kirna

Catlyn Kirna

Cybersecurity Consultant

Alanud uus aasta pole võrreldes eelmise aastaga veel märkimisväärseid muudatusi toonud. Praegusi keerulisi olusid silmas pidades tasub aga mõelda, mille poolest võiks aasta 2021 erineda. Eelmine aasta tõi koos koroonaviiruse levikuga kaasa ka märkimisväärse küberkuritegude kasvu, seega üks uusaastalubadus võiks olla küberturvalisuse suurendamine. Kuna aega on kõigil vähe, siis toome välja kaks peamist suunda, mis uuel aastal eesmärgiks võtta.

  1. Tarkvara uuendamine ja võrkude kaitsmine
    Uue aasta alguses tasuks üle vaadata kõik firma digitaalse maailmaga seotud süsteemid ja tarkvara. Kas kõikidel arvutitel on tehtud uuendused? Kas on seadistatud automaatsed uuendused? Kas kontori WiFi-võrk on kaitstud? Kõige sagedamini on küberkuritegevuse ohvriks langemise põhjus vananenud tarkvara, kus avastatud vead on veel parandamata. 2017. aastal ründas WannaCry viirus arvuteid üle maailma ja see juhtus uuendamata Windowsi tõttu. Seega esimese asjana tuleks uuendada tarkvara ja kontrollida üle oma WiFi-võrk ning see, kuidas arvutikasutajad sellesse logivad.
    Kuna aina enam inimesi töötab kodukontoris, siis on oluline kontrollida, kas kodused ruuterid on kaitstud ja kodunt töövõrku logimine turvaline. Kuna kaugtöö on üha rohkem kanda kinnitamas, siis on praegu viimane aeg sellega tegeleda.
  2. Töötajate koolitamine
    Valdav enamus küberrünnakuid saab teoks töötajate hooletuse tõttu. Tavaliselt juhtub see kogemata ehk töötaja ei tegutse tahtlikult valesti. COVID-19 levimise ajal on küberkuriteod sagenenud ja selle peamine põhjus on inimeste teadmatus ning üleüldine segadus. Praegu on hädavajalik mõelda sellele, kuidas koolitada oma töötajaid, et nad ei langeks õngitsuskirjade või lunavara rünnakute ohvriks. Endiselt levivad ka Nigeeria printside kirjad, kuid enamik rünnetest on palju professionaalsemad ja neid saab ennetada eelkõige koolituste kaudu.
    Teine oluline teema, milles vajavad abi peaaegu kõik inimesed, on meie keeruline olukord. Mitte vaid COVID-19, aga ka ebakindlad poliitilised ajad, kus internetist leiab palju võltsuudiseid ja valeinfot. Eripalgeline teave tekitab segadust ja valeinfo teeb olukorra veel hullemaks. Mitmetes riikides on inimesed võltsuudiste ja -info tõttu toime pannud kuritegusid või endale kahju teinud. Kahtlastelt veebilehtedelt võivad arvutisse pääseda viirused. Nimetatudasjaolusid arvesse võttes tuleb töötajatele leida sobiv koolitus, mis aitaks küberohte täis maailmas orienteeruda.

Pole põhjust loota, et 2021. aasta tuleb eelmisest oluliselt lihtsam. Selleks tasub valmis olla ja probleeme pigem ennetada. Olenemata sellest, kas töötame kodus või kontoris – kõik me peame olema eriti valvsad pahatahtlike rünnakute suhtes, mis püüavad pandeemiat ära kasutada. Rohkem infot selle kohta, millised on parimad tavad turvalisuse tagamiseks, leiad meie artiklist ”Küberturvalisus COVID-19 ajal”.

Spetsialistist

Catlyn Kirna

Catlyn Kirna

Cybersecurity Consultant

Catlyn is a Cybersecurity Consultant at CGI Estonia since December 2020. She has been teaching International relations for over 10 years and has worked on multiple projects involving teaching, migration and cyber affairs. Catlyn has an MA degree in International relations from the University of ...