Catlyn Kirna

Catlyn Kirna

Cybersecurity Consultant

Miks nüüd puhata ei saa?

Veebilehed on eeldatavasti ehitatud selliselt, et valmimise hetkel on nad igati turvalised, kuid see ei ole püsiv. Häkkerid ründavad veebilehti iga päev, tihti ka suvaliselt ehk tegemist ei ole sihistatud rünnakuga, aga see tähendab, et potentsiaalsed ohvrid võivad olla kõik, ka kõige tundmatumad lehed. Paljud sellised rünnakud avastatakse ja tarkvara parandatakse, aga need uuendused peavad jõudma ka iga veebileheni. Eelmise aasta lõpus selgus, et häkkerid ründasid Wordpressiga tehtud lehti, erilises ohus olid uuendamata lehed. Paljud lehed on tehtud ka Drupaliga, mis samuti eelmisel aastal langes rünnaku ohvriks, taas oli väga oluline, et lehed saaksid kiiresti uuendatud ja Drupal ise kutsus üles kliente oma lehti üle vaatama.

Rünnaku alla sattunud lehed võivad parimal juhul muutuda aeglaseks, kuid halvimal juhul asendatakse sisu või isegi varastatakse andmeid, kui neid peaks seal lehel olema. Võidakse ka märgistada lehed kui ebaturvalised ja see suunab külastajad eemale. See võib tähendada firmale rahalist kahju, aga kindlasti ka mainekahju ja muid probleeme. Seega on oluline, et selliseid asju välditakse.

Mida siis teha?

Kõige kindlam on, kui keegi hoiab püsivalt silma peal veebilehel ja valdkonnas laiemalt toimuval. See tähendab, et peab olema keegi firma sees, näiteks IT juht või infoturbejuht, kelle ülesanne on veebilehte hallata. Või tuleb palgata keegi väljaspoolt, näiteks see firma, kes veebilehe tegi või kes vastavat teenust pakub. See tundub küll lisakulu ja kui veebilehekülg püsib, ka ebavajalik kulu, kuid kui on juba juhtunud, on hilja ja probleemi lahendamine läheb veel kallimaks, kui hooldus. Kui potentsiaalne kadu on suur, tasub teha ka küberkindlustus. Taas, tundub kallis, kuid küberrünnakuid juhtub iga päev, parem ette valmistada.

Kuula ka meie vestlust sellel teemal Äripäeva Raadios

Spetsialistist

Catlyn Kirna

Catlyn Kirna

Cybersecurity Consultant

Catlyn is a Cybersecurity Consultant at CGI Estonia since December 2020. She has been teaching International relations for over 10 years and has worked on multiple projects involving teaching, migration and cyber affairs. Catlyn has an MA degree in International relations from the University of ...