Kui panna CGI Eesti endise IT-spetsialisti Jüri Puskari värvikas elu raamatukaante vahele, saaks sest üks õige põnev lugemine.

Erakordseid hetki on saatus meie värske ekskolleegi eluteele veeretanud sedavõrd rikkalikult, et pole vist liialdus öelda: Jüri Puskari biograafia väärib lausa sarja! Tänavu augustis oma 83. sünnipäeva tähistav Jüri ei ole eriline ainult CGI Eesti jaoks, vaid on silmapaistev terves Eesti IT-sektoris, kus töötajate keskmine vanus jääb alla 40 eluaasta.

Jüri on arvutitega sina peal juba „ennemuistsest ajast“. Ta töötas 30 aastat koos akadeemik Endel Lippmaaga Eesti NSV Teaduste Akadeemia Küberneetika Instituudis. Seal tärkas Jüril esimesi elektronarvuteid katsetades valdkonna vastu sügavam huvi. Näiteks kirjutas ta esimese programmi arvutile Minsk32, mille ketasmälu oli väiksem kui nüüdsel ajal sülearvuti operatiivmälu.

Esimest korda Soome

Pikaajalist head kaasteelist, akadeemik Lippmaad, meenutab Jüri väga sooja sõnaga. „Pean teda üheks kõige silmapaistvamaks eestlaseks. Tema lõi Eesti magnetresonantsi koolkonna ja viis selle maailmatasemele,“ ütleb Jüri. Ka infotehnoloogias on Lippmaal tähelepanuväärseid saavutusi. Näiteks on tema teene, et Eestis loodi satelliiditaldriku abil esimene kiire internetiühendus. Jüri enese õnnestumised ei jää Lippmaa omadele palju alla: ta töötas küberneetika instituudis tuumamagnetresonantsi eksperdina ning oli samuti Eesti esimese internetiühenduse tekke juures.

1980ndate lõpus tegutses ta Saksamaal firmas Bruker, kus lõi programmi, mis võimaldas kuvada ekraanile inimorganeid. Edasi asus Jüri ametisse oma poja ettevõttes IC Systems AS. Seal oli tema olulisim töö Eesti Telefoni operaatorkeskusele infosüsteemi arendamine. Viimased rohkem kui 20 aastat arendas IT-sektorile pühendunud Jüri nutikaid programme ja oli spetsialist Microsoft Dynamics Axapta ärirakenduste (ERP) sektoris.

Koloriitseid memuaare ja juhtumisi on erakordse elu- ja töökäiguga Jüril rohkesti. Näiteks üks eredamaid seiku oli elu esimene sõit Soome. „Noored kortsutavad nüüd nõutult kulmu, sest mis sündmus see Soome minek siis oli,  kuid 49 aastat tagasi oli pääsemine vennalikust perest üle lahe vabamat õhku hingama sündmus, mida vabal maal kasvanud inimene ei saagi mõista,“ leiab Jüri. Reis sai teoks, kuna 1972. aastal toimus Turu linnas AMPERE ühingu aastakonverents. Aasta hiljem pidi küberneetika instituut korraldama konverentsi Tallinnas. „Kuidagi õnnestus ülemustele selgeks teha, et konverentsi korraldusega tutvumiseks on meie isiklik kohalolek Turus hädavajalik,“ muheleb Jüri. Esimesest Soomes käigust kangastub mehel veel nüüdki silme ees mälupilt, kuidas ta  reisilaeva Tallinn tekil seistes lähenevaid Helsingi linna tulesid jälgis. „Sadamasse jõudnud, ronisime laevast kaile, jalutasime öö otsa linnas ringi ja hommikul sisenesime läbi piirivalvepunkti ametlikult riiki.“

Auga väljateenitud puhkusele

Kui pärime tema olulisemate töösaavutuste kohta, rehmab kogenud itimees, et on küll olnud osaline mitmes projektis, ent IT-lahendused vananevad ju mõne aastaga. Tegelikult on Jüri lihtsalt ehteestlaslikult tagasihoidlik ega taha oma töövilju suure kella külge panna. Kordaminekuid on tal küll ja veel ning mõnda neist kasutame iga päev meiegi.

Võtame või näiteks Jüri käe all 2001. aastal vannitootja Baltecole valminud ERP lahenduse, mis töötab sisuliselt siiani muutuseta. Oma kodulehel kirjutab Balteco, et nad on Põhja-Euroopa suurim vannitootja ja nende innovaatilised uuendused on saanud teistele Euroopa tunnustatud tootjatele standardiks. Jüri võib tunda enda üle uhkust: temagi on Balteco eduloole teed sillutanud!

Jah, tööelus on Jüri teinud ja näinud aukartustäratavalt palju ning kui veel paar aastat tagasi tundus pensionipõlv kauge tulevik, siis mullu detsembris see siiski juhtus: Jüri tegi igapäevatööga lõpparve. Puhkerežiimil olles meie staažikas ekskolleeg igavuse üle kurta ei saa, selle eest hoolitsevad Jüri abikaasa, kolm last ja kolm lapselast ja üks lapselapselaps ning mõistagi Jüri ise – tema tegus olek ja uudishimulik loomus ei lase vaimul närtsida.

Aitäh sulle, Jüri!

Jüri soovitused alustavale IT-spetsialistile

  • IT-valdkond muutub üliruttu. Ole valmis, et ka sinu teadmised aeguvad väga kiiresti.
  • Tavaliselt moodustab sinu töö mingi osa suuremast projektist. Püüa alati haarata projekti kui tervikut, see aitab mõista sinu töölõigu seost üldisega ja vältida kõrvalefektidest tekkivaid vigu.
  • Projekt sünnib üldjuhul meeskonnatööna. Suhtle tihedalt kolleegidega, ole valmis nende teadmisi rakendama. Tiimi ühishuvi on projekt kiirelt ja korralikult lõpuni viia.

Eesti NSV Teaduste Akadeemia Küberneetika Instituudi Konstrueerimisbüroo juhataja Jüri Puskar

Fotol: Eesti NSV Teaduste Akadeemia Küberneetika Instituudi Spetsiaalse Konstrueerimisbüroo juhataja Jüri Puskar ja grupijuht Jaan Past Süsinik-13 tuumamagnetresonantsi uurimas. Foto on tehtud aastal 1972.